червиви ябълки и счупени джамове …

Войната на браузерите била свършила .. или поне така се говори .. за тези от вас, които не знаят – "войната на браузерите" е фраза, която хората в нашия свят (нашия – на хората дето си приказват с компютрите) наричаме опитите на различни фирми за световно надмощие над интернет потребителите .. Тамън света се беше поуспокоил – колегите ми дизайнери дишаха вече спокойно, привикнали с тройния стандарт … всички ние се наслаждавахме на безпроблемен браузинг експириънс, птичките пееха, а дърветата бяха приятно зелени.. от някъде долиташе шум на прибой, а млади девойки в оскъдно облекло се разхождаха по плажа .. .. когато … ей така, ама от никъде се изцопа едно ла*но, рядко, почти течно, каза "пляяяс" и опръска всички … Акото казва се Safari и е браузер с умопомрачителен коефицент на полезно действие, производство на най-известната (х)американска компания за зарзавати – Apple … (за к.п.д. – то след малко) …. Новината всъщност е, че Apple портват своя флагмански браузер и под Windows … нещо, което лично мен ме зарадва, защото досега Safari беше достъпен единствео и само на MacOS, което е същото като "недостъпен"  … Шастлив, че вече мога да тествам (web) приложенията си и под Safari и готов да осигуря надеждна услуга и на потребителите на MacOS, с усмивка на лице, реших че е време да натоваря моята все още млада и зелена Vista и със Safari …. Стартирах го със трепет, с трепет изчаках и последния процент да се изтече .. стартирах го и се чу "тръът – пляяяс" .. като награда за моя ентузиазъм, Apple ми дадоха това:

Казах си … добре де, може да зарежда малко бавно първия път.. и отидох да обядвам, когато се върнах, положението беше драстично по-добре, и на екрана си виждах това:

Относно коефицента на полезно действие: ми .. вижте развитието за 45 минути … е не е ли умопомрачителен …?! Незнам колко е коефицент и колко е на действие, но със сигурност не е на "полезно" .. 🙂

Мдааа.. кофти начало за зарзватчиите… ще си кажете, ама ти щото си на Vista . .. и аз така си казах, но … ТОВА Е версията на браузера за Vista … Всъщност май никой не прие добре Safari.. За капак, на download страницата na Apple се мъдрят няколко изречения, на които си заслужава да се обърне внимание:

Safari is the fastest web browser on any platform. – да, трябва да призная че е бърз … разликата между двете горни изображения е само около 45 минути!!!

Apple engineers designed Safari to be secure from day one. – няколко часа след пускането му, експерти по сигурността откриват дупки, позволяващи отвличане на системата, на която работи прогнилата ябълка, както и дистанционно изпълнение на код, с повишени привилегии, дори и на Vista – длъжен съм да вметна, че дори и като потребител не е лесно да изпълните код с повишени привилегии на Vista, но Apple очевидно са се справили с това 😉 ….

Safari’s clean look lets you focus on the web — not your browser. и Tabbed Browsing – аз табове не виждам .. а относно елегантния интерфейс – версията на Сафари за джамец, не поддържа аеро темата, … повтарям, абсолютно елегантно не я поддържа… за да ви покажа колко е елегантен всъщност интерфейса на нашото ново недоносче за Windows, ще ви направвя едно сравнение, а вие се опитайте да откриете десетте разлики:

… да! Точно така – едното е черно а другото бяло.. това в дясно е на Vista command prompt-а . и разликата с това което аз видях от Safari, е че командния джам, всъщност работи!! Иначе cmd.exe бие по активни клавиши – има два активни бутона и едно кнтекстно меню, докато Safari има само два активни бутона …. 🙂 Нещо повече… cmd поддържа Aero!! ..

Всъщност … мога да се бъзикам още дълго, но нека се опитам да бъда професионалист за две минути: Safari е още в бета стадий, а това извинява почти всики бъгове … Така или иначе не прави чест на Apple, начина по който го обявиха и пуснаха в интернет, нито пък момента, в който го направиха – точно тогава, когато никой няма нижда от него… Определено има над какво още да поработят … А дотогава всички ние – животните от приказната гора, ще изполваме проскубаната лисица (Firefox), грозния гушер (Mozzila), морската маймуна (Seamonkey) и разните му там оперетки, оперетченца и арийки (Opera) и ще тръпнем в очакване за деня, в който мира ще се възвърне и войната на браузерите ще е само неприятен спомен … И кат’ за край – поздрав с една песничка на Черно Фередже за всички, които са се опитали точно като мен да вкусят от забранения плод на Apple:

На площада боклук, боклук,
На боклука човек, човек,
На човека бомбе, бомбе,
А на бомбето лайно.

Трът Кольо, трът Кольо,
римтибидибидим,
Трът Кольо, трът Кольо,
римтибидибидим,
Какъв е този ташак?

Трът Кольо, Черно Фередже

Advertisements

Относно Tsvetelin Pavlov
... software engineer...

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s

%d bloggers like this: