get the facts

opala В света, в който работя (матрицата 🙂 ) винаги е имало ожесточен спор за това коя е най-добрата операционна система – Windows или Linux, наред с едно огромно количество други спорове – Internet Explorer vs. Firefox vs. Opera, Office Outlook vs. Thunderbird, AMD vs. Intel и т.н. .. Вярвам, че причината е, че на пазара "няма място за втори" (цитат от "11те закона на интернет брендинга").. Когато говорим за моят, собтсвен компютър, тогава избора на система, мейл клиент, хардуер е абсолютно свободен – няма никакво значение за никой, освен за потребителя.. когато говорим за фирма, и още повече, голяма организация, там където нещата отиват към enterprise IT технологии, избора съвсем не може да е толкова фриволен и трябва задължително да се основава единствено и само на професионално мнение.. за съжаление не е така и обикновенно си  бичим на linux-и, щото нашите администратори си въобразяват че хората ги мислят за "хакерите като по филмите" като видят черната конзола с многото безмислени символи по нея.. 🙂 ще ми се да знаеха истината, ама .. не отбират от дума 🙂 ..

Тази тирада от обяснения бе причинена от статия, на която наскоро попаднах – оказа се, че Microsoft имали били сайт, където сравняват Windows Server с Linux-ки сървър.. Нямам идея защо не знаех до сега, като се има предвид общото време, което прекарвам в сайтовете на меките.. Така или иначе, нещата вътре ме накараха да се разсмея искрено, защото реално, анализа и сравнението само по себе си прави (дори една от най-сериозните дистрибуции) на Linux смешна… най-сетне видях че изводите, до които съм стигнал, всъщност някой друг ги е написал вече, което ме радва, въпреки че е гадно "да откриеш топлата вода" …. Ето го линкчето със сравнението: http://www.microsoft.com/windowsserver/compare/compare_linux.mspx.

Разбира се, всеки ще хвали собственото си отроче, но пък .. кефи ме как Microsoft го правят.. 🙂 …

Моментите, който ме изкефиха (тряба да отбележа и отбелязвам, че тук се говори за enterpise обстановка, а не за вашия личен компютър или за малка фирма с ограничен бюджет!!!):

 

Абсолютна себестойност

Как е възможно "безплатното" да е толкова скъпо? – Red Hat Enterprise Linux 5 Advanced струва $2,499 на сървър, на година без добавките като приложен сървър и клъстеризиране. Windows Server 2003 R2 с абсолютно всичко, което може да има нужда един enterprise IT център (в това число и добавките, липсващи при червената шапчица) струва $3,999, като в цената са включени 25 лиценза!

 

Надеждност

"Не докосвай този пакет!" – линукс не предлага надеждност.. Администраторите използват каквито си инструменти поискат и правят обновяванията ама както им скимне, без да зачитат писани и неписани правила .. От друга страна зависимосите между пакетите в "поточния" модел на Linux-ите са толкова жестоки, че почти е невъзможно да има едно обновяване което да засяга само един пакет. Всеки засегнат пакет от своя страна, засяга други пакети и така наблюдаваме красив лавинообразен процес, правопропорционален на опъна на нервите на администатора, правопропрционален на отвращението на потребителя от администратора и обрабтнопропорционален на количеството коса на главата на администратора…

 

Сигурност

Как може нещо, на което всеки може да види кода да е сигурно?!?! – за 650 дена живот на Windows Server 2003, за които са се изредили Red Hat Enterprise Linux 3 и Red Hat Enterprise Linux 4, сървъра на Microsoft е имал 75% по-малко уязвимости, при несравнимо количество повече атаки срещу Windows …мм.. и тук е мястото да отблежа – Стан, ако четеш това – Националната агенция по сигурност няма да минат на MySQL!!! 🙂

 

Комерсиалност

Светът е комерсиален! – в действителност Linux не е нищо повече от ядро на операционна система, затова организациите използват комерсиални дистрибуции като Red Hat или SuSE – така организацията има гаранция че използваната от тях операционна система няма просто да изчезне, или ей така да смени ядрото си, да кажем, без да осигури съвместимост и плавен преход .. Организациите имат нужда от гаранции .. А след като се използват комерсиални дистрибуции .. какво точно става с нааааааййй-голяяяяяямооооооото ооооогрооооомнннооооо предимство на Linux??? Интересно се развиват нещата, и след като вече си избрал Linux дистрибуция – какъв точно ще ти е избора за приложен софтуер и кой ще ти го осигури!? Щеш-нещеш започваш да разбираш от конфигурационни файлове, всеки със собтсвен формат, щеш-нещеш започваш да си пишеш сам скриптове и в един момент се озоваваш във фирма за производство на опаковки на дъвки със 4 души персонал и 12 администратора, всеки от които със заплатите и осигуровките ти струва поне два пъти по-скъпо от един сървър на Microsoft!!! От друга страна Microsoft имат най-голямата в света общоност от независими производители на софтуер (ISV), над 750 000 сертифицирани партньори по цял свят, над 450 000 сертифицирани ескперта и над 6 милиона разработчика …

 

Съвместимост

Отворени стандарти е различно от отворен код! – отворените стандарти дават възможност на ISV-тата да направят своята версия на някой продукт и позволяват съвместимост между различни платформи и приложения. Отворения код е … отворен код – всеки гледа, всеки бута.. това е чудесно, когато имам необходимост от RAR архиватор на домашния компютър, въпреки дори че следващта негова версия ще изисква прекомпилиране на ядрото и че старите формати RAR няма да се поддържат.. Вкъщи е лесно да прекомпилирам ядрото :-).. в enterprise-а преинсталацията или прекомпилирането е последното нещо което трябва да се прави, а всяка следваща версия трябва да осигурява съвместимост с поне две предходни ..

 

ЗАЩО??

Защо написах всичко това? – да изброявам ли: 

  • Защото ми дотегна от пъпчиви полууродясали русолявички тинейджъри които ми обясняват колко бил смотан Windows, както и от невменяеми дългокоси типове с външен вид на редосеялка и красиви колкото противогаз, които инсталират Vista в коша за боклук! (Специално за този пич: шшш ей, грозен.. пробвай да туриш диска у CD-то на компютъра, да, да.. в CD-то не в кофата..а!, незнаеш ли? – CD-то е онова дето като натиснеш копченцето и се отваря едно чекмедженце.. а след това недей бра грижа – инсталатора на Vista е толкоз идиотоустойчив, че и тебе ще те разбере какво искаш да направиш)… Така изброените индивиди обиждат моя избор.. аз не обиждам техния.. чували ли сте windows потребител да храни потребителите на другите операционни системи – аз съм изключение.. 🙂 .. ми така де.. има една приказка "шампионите никога не говорят сами за себе си – всички останали говорят за тях" ..
  • Защото не обичам да усложнявам живота си!! – защо да пиша нечленоразделни фрази като: "tar -xvz -C /home/me/photos -f photos.tar.gz", след като мога да кликна с десно копче върху архива и да му кажа "Extract to photos/".. а опитвали ли сте да добавите изключение в правилата на firewall-а си.. под линукс?! Аз не съм самоубиец!
  • Защото мразя гнусния пингвин!!! .. Освен това аз съм програмист, разработчик, проектант или както там искате го наричайте. Учил съм за това, бъхтал съм се за кетапа. Аз създавам информационни системи, а не агрокултури! Аз не съм говедовъд, нито пингвиновъд.. Защо, по дяволите, всички линукси са някакви пингвини, а всички Mac-ове някакви ябълки!! Ако иска да работя с плод и зеленчук щях да стана зарзаватчия.. Ако исках да си имам работа с всякакви коне, кучета, гну-та или пингвини щях да стана говедовъд.. !
    Untitled
  • Защото ме дразни, че аз съм учил всичко, с което си изкарвам хляба, минал съм през дадена школа, вложил съм усилия (вкл. и финансови) в това, достигнал съм степен на професионализъм. Появява се едно от ония полууродливи пъпчиви тинейджърчта и прави онова, което аз щях да направя професионално по метода "както гошката ма научи" и взема пари колкот’ един сертифициран проефионалист щеше да ‘земе.. И тъй като работата му е кьопава, страда цялата гилдия.. А да не говорим, че недоволния клиент идва после при нас (професионалните разработчици) и ни увиква света за ради ла*ното дето го изсрало онова русолявичкото с пъпките… И за капак, или трябва да се боря с неговото подобие на код, или да почна с начале.. Познайте как става обикновенно .. с начале .. а преокта винаги е с deadline "вчера"…..
  • Защото компютъра ми не е пералня:
    linux_is_clean

 

На всички засегнати: nothing personal – you hit, we fight back….

Защо не стана дума за Apple? – Ми представете си Linux, дето ти го продават с хардуера и искат майка си и баща си, щото са успели да наблъскат сичкото жица у една табакера.. Затова – бецален 700 в задокеанска валута – за табакера.. Тяхното е още по-ужасно, а иначе и те са аграри – зарзаватчии .. 🙂  

Пъ.Съ. Споменах, че се старая да работя професионално – заради което се чувствам длъжен да уточня, че ако е необходимо да действам професионално, не игнорирам нито линуксите, нито маковете (нито апашите, нито моятсикуел, нито тъндърбърдите, нито оперите, нито лисиците, нито въобще никое животно или плод от приказната гора на матрицата), въпреки че съм привърженик на Microsoft .. .Способен съм да преценя качествата и на другите продукти, сървъри, системи…. Но тук не говорих професионално, а и оттдавна имам нужда да си излея насъбрания гняв някъде, тъй като, напълно професионално съм принуден да работя на linux .. е правя го, но задължението да си играйкам с разни кьопави и полууродясали текстови файлчета, пълни с нечленоразделни думички генерира в мене огромно количество нерви. . сега след като поосвободих малко от тях.. мога да се върна към работата си на този красив линукски сървър… 🙂

А, още нещо – Всякакви прилики с действителни лица и събитя са случайни, освен приликата със Стан.. ама той си знае.. Относно урудливите тинейджърчета – всеки има място под слънцето, и е още по-добре когато има такива тинейджърчета да са учат.. само дето не им е работа да ни крадат хляба, поне не докато не се докажат.. но вярвам, че с времето това ще подлежи на саморегулация – клиентите вече имат завишени изисквания ..

Advertisements

Относно Tsvetelin Pavlov
... software engineer...

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s

%d bloggers like this: