the ultimate happiness

Прохладна вечер в средата на лятото. Град на брега на река. Най-красивият град.

Приятели. Ценни. Истински хора.

Бира.

Усмивки, смях, искрен.

Щастие.

 

Колко време от живота си прекарвате, търсейки щастието? Колко незабравими моменти забравяте, защото не отговарят на мечтите ви? Докрай… Мечтаете ли? Колко? И вие ли си въобразявате, че щастието ще дойде един ден и всичко ще ви е наред, всичко ще е според вашите представи, всичко ще става както искате, няма да имате врагове, няма да имате проблеми, няма да има хора, които да ви мразят? И вие ли следвате успеха, с надеждата, че след това вас ще ви следват? И вие ли търсите себеизява и признание? И вие ли търсите извинение за чужди грехове? Или за своите собствени…? Колко пъти обвинихте всички останали за вашите грешки? Колко пъти сте лъгали, гледайки в очите?

Колко хора наранихте само за да се докопате до частичка щастие? Колко пъти забравихте да помогнете, оправдавайки се пред себе си, Съдбата, самият Господ и всичко останало, че не сте достатъчно силни, за да помагате?

Парите ли са всичко? Или са адски необходими за да имате него – щастието? Отказвате ли да дадете бакшиш на навъсената сервитьорка, която ви носи кафето сутрин? Тя не заслужава бакшиш, нали? Ами онези мошенници – клошарите? Попържате ли ги? Чувствате ли се измамени от тях? Отказвате да им дадете дори стотинка, защото ще я изпият, издрусат, изпушат или каквото и да е било с "из" отпреде, нали?

Ядосвате ли се често? На онзи мазен дебелак – шефа, на онези тъпи идиоти – колегите ви, на това просмукано със злоба нещо, което наричате "живота си"? На патката заспала, която половин час ви продава баничка? Или на тоя селянин с Голф-а пред вас? На всичките простаци, котио са решили, че точно сега бързат, когато и вие бързате? На оня долен педераст – шофера на тролейбуса, дето си въобразява, че всички на спирката трябва да се съобразяват с него? На личната ви лекарка, че всеки път ви взима такса? Или на продавачката на доматите, че е турила безбожно висока надценка? На онзи изкуфял дъртак, който е закусвал с чесън и които не намира нищо притеснително в това да си вре патката в ушите ви, докато и без това грохналия тролейбус ви разбива камъните в бъбреците?

Завиждате ли? Мразите ли копелето в Мерцедеса, чиито най-голям проблем е, че лоста за мигачите му идва ниско, докато вие се чудите отпред или отзад да заобиколите четириметровата лимузина, която кара? Мразите ли онзи мазен олигофрен – кмета, защото докато спи прави пари? Мръсни пари… Завиждате ли на всяка нова поп-фолк певица? Убедени ли сте, че всички в поп-фолка са станали звезди след солидна серия свирки и задни прашки?

Самовлюбени ли сте? Перфектни ли сте? Всички с вас ли трябва да се съобразяват? Винаги ли сте прави?

СЪБУДЕТЕ СЕ!

Щастието е тук… Точно до вас. Този момент е незабравим. Сега. Всичко ви е наред. Проблеми винаги ще имате, а хората които си мислите, че ви мразят са просто хора, търсещи разрешение на своите проблеми. Точно като вас. Успехът вече ви се е случил. И сте получили признание от когото трябва. Хората, които ви обичат ви следват. И ви признават всички положителни качества. А лошите просто не ги помнят. Греховете – те са отдавна забравени. Човешката психика е така устроена. А хората, които сте излъгали, ще ви се поклонят, щом им се усмихнете искрено. Всички, които сте наранили, за да стигнете до щастието ще ви подадат ръка, щом и вие им подадете. И ще намерите сила, каквато не сте знаели, че съществува, веднага щом видите искрица надежда в очите, молещи за помощ. Парите ще изчезнат от вашият свят. И ще откриете щастие… Безплатно щастие. Навъсената сврвитьорка ще стане мис България, кметица или нобелов лауреат и когато ви срещне на улицата ще ви се усмихва. Защото и оставяхте бакшиш. 10 стотинки. Но 10 стотинки, които никой не ви е молил да дадете. Опърпаният господин, който всяка божа сутрин ви моли за 30 стоитинки за аналгин е професор с три висши, които просто не е имал късмет в брака и който може да ви дари с несметна мъдрост. Стига да поискате. Шефът ви ще отслабне. И ще разбере, че за всичко сте били прави. Колегите ви ще ви помагат, когато и вие им помагате. Заспалата пордавачка на банички ще стане собственик на най-голямата световна верига за бързи закуски и ще ви помни. Заради 10-те стотинки бакшиш. Селянина с Голф-а ще бъде първият български пилот във Формула 1, а шофьорът на тролейбуса ще изобрети алтернативен транспорт, благодарение на който вече никой няма да бърза. Вашата лична лекарка ще намери лек срещу рак-а, а продавачката на доматите ще притежава 60% от обработваемите земи на САЩ. Изкуфелият дъртак е бащата на вашата половинка, любовта на живота ви, с която ще споделите остатъка от него и с която сте се запознали само защото сте имали благоразумието да отстъпите място на стареца. Ще си купите четириметрова лимузина, мерцедес, чиито бивш собственик е влязъл в затвора заради трафик на жени. Съкилийник ще му е бившият кмет, когото толкова мразихте, защото са го уличили в незаконна дейност и злоупотреба с властта. Трафикантът на жени е манаф. Ще се опитате да пеете поп-фолк и ще знаете, че всъщност е трудно и че всъщност таланта си е талант, независимо от стила. Ще обичате всички, и те ще обичат вас, ще сте перфектни, защото животът ще е перфектен. Ще се съобразявате с всички, защото те ще се съобразяват с вас и ще сте винаги прави, защото първо ще изслушвате другия.

Щастието е тук… В усмивката на приятелите, в прохладния бриз, в погледа на момичето, в смеха до сълзи, в балончетата на бирата, във вълните на реката, във вятъра, който си играе с листата на дърветата. В най-красивият град. Вашият.

Аз открих щастие тази вечер. На пук на всичките ми проблеми, на пук на всичко, което ме ядосва, на пук на хората, които мразя и които ме мразят, на пук на системата… то дойде… самичко… Щастието… И промени света. Моят. А утре и вашият…

Добре дошли! В моят свят. В нашият свят. Тук има щастие за всички…

Advertisements

Относно Tsvetelin Pavlov
... software engineer...

2 Responses to the ultimate happiness

  1. DrЪnata says:

    Yeah!Комши силно съм впечатлен от тая статия!Даже след горните редове останах без думи за да ти кажа колко…

  2. Milena says:

    Здрасти, статията ви ме впечатли .Наистина щастието е в нас и върви заедно с нас навсякъде! Който се чуди защо не е щастлив просто е обърнал гръб на естествения поток на положителна енергия, който минава всеки ден през всяка къща, през всеки един човек и озарява живота ни.Ние изграждаме собствената си реалност.Дали сме бедни или богати е наш собствен избор. И заключвам коментарът си със думите на Ейбрахам Линкълн "Щастието е избор".Посетете блога ми http://www.blog.bocho.name

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s

%d bloggers like this: